Monthly Archives

maj 2020

pmaindustrier.se-www.lampornu.se-24-05-2020_15903953685999

LED lampor – det moderna ljuset

En led lampa är en uppfinning som har ändrat industrin för belysning. Vet du inte så mycket om dem? Här är några saker du behöver veta om Led llampor för att förstå varför du bör byta ut dina befintliga ljus i hemmet mot LED.

Vad står LED för?

LED står för “Light Emitting Diode”. Alltså en ljusdiod som avger ett ljus. En diod är en elektrisk anordning eller komponent med två elektroder (en anod och en katod) genom vilken elektricitet flödar. Elektriciteten färdas i endast en riktning (in genom anoden och ut genom katoden).

Dioder är vanligtvis tillverkade av halvledande material som tex selen eller kisel – ämnen som leder elektricitet under vissa omständigheter (t.ex. vid en viss spänningar, ljusintensitet eller strömnivå).

En av de stora fördelarna är lysdiodernas storlek – de är mycket små. Standardstorleken på dem är endast 3, 5 eller 10 mm.

Vad är LED belysning?

En ljusemitterande diod är en halvledaranordning som avger synligt ljus när en elektrisk ström passerar genom den. Färgen på ljuset som uppstår beror på vilket halvledarmaterial som används. Den kan ligga såväl inom ultraviolett som den infraröda färgskalan.

Det finns också en mindre känd enhet som liknar en LED vid namnet IRED – Infrared Emitting Diode. Istället för synligt ljus avger IRED-enheter IR-energi och inte ljus vilket sker när elektrisk ström går igenom dem.

Led lampor från lampornu.se

Lampornu.se är en av de ledande återförsäljarna av led lampor i Sverige. De har ett brett sortiment av led lampor, armaturer, lysrör och en massa tillbehör för dig som vill byta ut dina konventionella ljus mot en led lampa.

Deras produkter vänder sig såväl till privatpersoner som företag. Philips, Noxion och Osram är tre kända märken inom Led lampor som företaget har ett nära samarbete med. Om du som företagare vill göra en större beställning kan skräddarsydda förslag och kostnadsupplägg erbjudas från dem. Beställ online på lampornu.se och ta del av deras högkvalitativa produkter som levereras direkt hem till brevlådan.

pmaindustrier.se-www.wineandbarrels.se-05-05-2020_15892041910013

Använd stora glas för vinprovning

Vid vinprovning är faktiskt vintillbehör nästintill lika viktiga som själva vinet. Ett bra tips när man ska provsmaka viner är att använda ett vinglas som är tillräckligt stort – det är viktigt att kunna virvla runt vinet i glaset utan att spilla. Många gör misstaget att dricka vin i små vinglas vilket gör det svårare att avgöra hur vinet smakar och doftar.

Hos Winebarrels finns ett gediget urval av glas som är perfekta för vinsmakning, besök deras webshop på https://www.wineandbarrels.se/ där du också hittar ett stort urval av andra vintillbehör som korkskruvar, kylar etc.

Vinet behöver inte sväljas

Glöm inte att du mer fördel kan spotta snarare än att svälja vinet om du vill hålla dina sinnen skarpa och klara. När du smakar vin bör du även notera hur vinet påverkar var och en av dina sinnen. Hur ser det ut? Hur luktar det? Hur smakar det? Vad är strukturen på vinet i munnen? Vad är ditt totala intryck av vinet? Om du använder en skala för betygsättning – tilldela värden för var och en av dessa kategorier och lägg sedan ihop dem till ett slutgiligt betyg. Jämför sedan poängen med andra viner som du provar.

Kvaliteten på vinet avgör hur länge smaken stannar

Kvaliteten på vinet indikeras vanligtvis av hur länge smaken stannar i munnen. Ett vins komplexitet kan också hjälpa dig att bestämma dess ålder och kvalitetsnivå. Äldre viner och högre kvalitetsviner tenderar att ha flera lager av smak.

Skriv ner dina omdömen

Skriv alltid ner dina omdömen och resultat i en anteckningsbok så att du kan komma ihåg vad du smakade och se hur dina utvärderingar utvecklas över tid. Vinet bör testas igen vid ett senare tillfälle för att se om din uppfattning har ändrats. Och kom ihåg att – det bästa vinet är inte nödvändigtvis det dyraste utan snarare det du gillar bäst baserat på din personliga smak.