Det handlar om att undvika tragiska olyckor eller skador på verkstaden. Det låter kanske högt, men när ett av de viktigaste verktygen i vardagen är en billyft är det en nödvändighet. Det är din egen och dina kollegor är väl i spel. Det är inte värt att investera i säkerhetsområdet.
Det är så lätt att kontrollera säkerheten – speciellt om det görs kontinuerligt. Du kan med fördel göra det en gång i veckan – om inte dagligen. Försök att göra det till en del av morgonrutinen. Medan man sätter kaffe över kan den andra kontrollera på billyftarna.
Du bör kontrollera det oftast
Expansionsbultar: Gör det till en rutin för att kontrollera alla expansionsbultar. Är de tätt? Det här är de som håller billyften så de får inte vara lös eller kan vändas runt i hålen. Om bultarna är lösa kan hissen spetsa över.
Kuddar: Kontrollera även kuddarna. De måste vara hela och klämda. Bilen får inte flytta. Om kuddarna är slitna, tveka inte att byta dem. Det är en billig försäkring mot den eventuella skada som kan orsakas om det inte finns någon nödvändig friktion mellan lyftarmen och undervagnen.
Låsningssystem: På alla billyftar finns en eller annan form av låsningssystem. Det måste kontrolleras regelbundet för att säkerställa den förväntade stabiliteten. Om du använder en bilstolpe med två kolonner bör du också kontrollera armlåset i samma växellåda. Det säkerställer att bärarmarna inte kan glida ut.
Fotvakter: Sist men inte minst har du kontrollerat fotvakter, omslag i kolumnerna och olika stålkablar. Börjar någon vika upp eller på annat sätt se utslitna ut?
Välj godkända maskiner
Det kan ge lite själv, men du går aldrig fel i staden med en godkänd maskin. Över branscher kan du alltid leta efter CE-märket. Rekommendationen från detta måste åtminstone klart och tydligt: Köp endast CE-godkända billyftar till verkstaden.
Det är bara till din fördel att de kontrolleras av en opartisk kropp. Och när du har börjat, varför inte välja en hiss som uppfyller kraven i arbetsmiljöverket och maskindirektivet.
Vad mer kan du göra?
Förutom rutinkontrollen och lite extra fokus på säkerhet i samband med inköp av nya maskiner finns det några extra saker du kan göra.
Kom ihåg den lagstadgade inspektionen – varje år. Det måste utföras av ett auktoriserat företag och tar sällan lång tid. Så få det nu bara bokat. Detta är särskilt viktigt om du köper en begagnad billyft. Fråga säljaren när den senaste inspektionen gjordes.
Dessutom kan något så enkelt som att läsa manualen verkligen göra dig själv en tjänst. Du kan spara både problem och skador om du läser bruksanvisningen innan du installerar hissen och lägger den i bruk.
Är du i tvivel om hur du försäkrar dig själv och dina kollegor bäst på workshopen? Kontakta då Arbetsmiljöverket eller din leverantör, vem vet exakt vilka maskiner och hissar du använder varje dag.